Pagina's

zondag 14 december 2014

Kersttaarten

In plaats van een recept uit het boek, heb ik deze week taarten gebakken voor het kerstdiner met mijn vrienden. Ik dacht dat het wel leuk zou zijn om dan die recepten met jullie te delen.

Ik heb vier taarten gemaakt en zal ze allemaal overlopen!

Kwarktaart
Als eerste heb ik de kaastaart/kwarktaart gemaakt. Deze moest een nachtje opstijven, dus die heb ik een dag van te voren gemaakt. 

Je hebt nodig: 
- 10 bastogne koeken
- 50g gesmolten boter
- 250 ml room
- 250g kwark
- 250g mascarpone
- 125g basterd suiker of gewone suiker
- 250g witte chocola
- frambozen

Je doet de koekjes in de mixer met de gesmolten boter erbij. Dit vormt de bodem van je taart. Deze doe je dus in een ingevette vorm en zorg dat je alles goed aandrukt zodat het een stevige bodem wordt. Deze laat je even afkoelen en opstijven in de koelkast.
Daarna klop je de room op. Hier doe je de kwark, mascarpone, suiker en gesmolten witte chocolade bij. Dit meng je goed door elkaar. 
Als de bodem stevig is, haal je hem uit de koelkast en bedek je de bodem met frambozen. Hier de je het kwarkmengsel overheen. Duw het een beetje aan zodat het tussen de frambozen sijpelt.
Dit moet dus een nachtje in de koelkast zodat je taart mooi opstijft.



Chocoladetaart
De volgende dag ben ik begonnen met de chocoladetaart.

Je hebt nodig:
- 300g pure chocolade
- 5 eieren
- 1 eiwit
- 150g suiker
- 150g zelfrijzend bloem
- 100g abrikozenjam
- 125g boter
- zout

Zet de oven op 170 graden. Smelt de chocola in de microgolf of au bain marie. Meng de boter en suiker. Splits de eieren en doe de eidooiers bij de boter en suiker. De eiwitten klop je op met wat zout. Deze doe je bij de boter en daarna ook de bloem. Dit moet 60 minuten in de oven.
Als je taart uit de oven is en goed afgekoeld, kan je hem overlangs doorsnijden. Daartussen komt de jam en dan klap je hem weer dicht. Je kan het afwerken door er wat chocoladesaus overheen te gieten. Dit maak je door chocola te smelten en wat suiker en boter erbij te doen.



Appelcake
Je hebt nodig:
- 200g boter
- 200g suiker
- 200g zelfrijzend bloem
- 4 eieren
- appels

Het deeg lijkt heel erg op het vorige. Dus je mengt de boter, suiker en de eidooiers. De eiwitten klop je op met wat zout en doe je er ook bij. Daarna nog de bloem erbij. De appels schil je en snij je in partjes. Van die partjes maak je het beste plakjes. Dat leg je dan boven op je deeg.
Het moet eerst 15 minuten op 175 graden en dan nog 35 tot 40 mintuen op 160 graden. Je checkt het makkelijkste met een tandenstoker of het al gaar is. Je prikt mooi in het midden en als er nog deeg aan hangt, moet je cake er nog wat langer in. Zoniet, dan is het klaar.



Citroen-meringue taart
Je hebt nodig:
- 1/2kg citroenen
- 300g suiker
- 4 eieren
- 2 eidooiers
- 25g maizena
- rol kruimeldeeg

Voor de vulling warm je het sap van de citroenen op. De suiker, eieren, eidooiers en maizena meng je in een kom. Als het sap warm is, doe je het rustig bij het eimengsel. Dit zet je daarna terug op een laag vuurtje zodat het kan indikken. Je kan altijd nog maizena toevoegen tot je de gewenste dikte hebt bereikt.
Eenmaal klaar laat je het afkoelen in de koelkast.
Het kruimeldeeg bak je zoals op de verpakking staat.
Voor de meringue klop je eiwitten met wat suiker heel stijf. 
Als alles klaar is kan je je vulling in het kruimeldeeg doen en de meringue bovenop. Dit moet nog heel even onder de grill zodat de meringue een mooi bruin laagje krijgt.



Smakelijk!

xxx

Geen opmerkingen:

Een reactie posten