Pagina's

zondag 25 januari 2015

Les 5: Beignetbeslag & Les 6: Bretons zanddeeg

Beignets lijken me heel erg leuk om een keer te maken, maar mijn moeder zag het frituren niet zo zitten en ik eerlijk gezegd ook niet. Dat recept heb ik dus over geslagen, maar ik zal het jullie wel geven.

Je hebt nodig voor het deeg:
- 100g bloem
- snufje zout
- 2 eidooiers
- 1 ei
- 1dl volle melk
- 2 eiwitten
- 20g fijne kristalsuiker

Voor de rest:
- 1 l zonnebloemolie
- 30 flinke aardbeien
- 100g fijne kristalsuiker
- 1 dessertlepel kaneel

Zeef de bloem in een kom en voeg er het zout, de eidooiers en het ei aan toe. Klop dit met een garde tot het beslag vrij dik is. Klop de melk er geleidelijk door, zodat het beslag dunner wordt. Zet het beslag als het dun en vloeibaar is opzij.
Klop de twee eiwitten stijf en voeg geleidelijk de fijne kristalsuiker toe. Als het eiwit pieken vormt, schept u het met een rubberen spatel door het beslag. Het beslag moet vloeibaar en luchtig zijn.
Verhit de olie tot 180 graden. Verwijder de kroontjes en prik de aardbeien op een sateprikker. Meng de fijne kristalsuiker en kaneel in een kleine kom. Doop de aardbeien een voor een in het beslag en vervolgens in de kokende olie. Bak op deze manier steeds twee beignets tegelijk. Rol de goudbruine beignets over een stuk keukenpapier en daarna de door kaneelsuiker.


Vandaag heb ik les 6 gemaakt. Het is bretons zanddeeg en ik heb er een tarte tatin met appel en rabarber mee gemaakt. Aangezien niet iedereen in huis rabarber lekker vindt, heb ik die weggelaten. Ik zal het wel gewoon vermelden in het recept.


Je hebt nodig voor het deeg:
- 3 eidooiers
- 130g fijne kristalsuiker
- 150g zachte boter
- 200g bloem
- mespunt zout
- 1 zakje bakpoeder

Voor de rabarber jam:
- 50g fijne kristalsuiker
- 2 el water
- 200g geschilde rabarber in stukjes

Voor de afwerking:
- 100g fijne kristalsuiker
- 3 el water
- 4 appels
- klontje boter
- sap van een halve sinaasappel
- 80g gesmolten witte chocolade
- 2 mandarijnen
- een pot abrikozengelei

Doe de eidooiers en fijne kristalsuiker in een kom en klop ze tot een bleke massa. Voeg zodra de eidooiers stijf zijn de zachte boter toe en roer tot het mengsel egaal is. Zeeg dan de bloem, het zout en het bakpoeder erboven. Blijf mengen tot het deeg egaal is. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het twee uur rusten in de koelkast.
Bereid de gebakken appel met karamel. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de fijne kristalsuiker en het water in een steelpan. Verhit de suiker op middelhoog vuur tot hij karameliseert. Schenk de karamel op een vel bakpapier en laat hem afkoelen.
Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Leg de appels in een bakvorm met antiaanbaklaaag, breek de karamel in stukjes en leg ze op de appels. Voeg vervolgens de boter en het sinaasappelsap toe. Wikkel de taartvorm in aluminiumfolie en zet hem 20 minuten in de oven. Na 20 minuten was er bij mijn nog niet veel gebeurd, maar dat komt denk ik omdat ik de aluminiumfolie ook over de schaal heb gedaan en dat mocht waarschijnlijk niet. Ik heb ze dus nog 20 minuten zonder aluminiumfolie in de oven gedaan en toen waren ze wel goed.
Voor de rabarbercompote doe je de fijne kristalsuiker, het water en de rabarber in een steelpan. Verhit alles 5 minuten al roerend op middelhoog vuur. Schenk de compote in een schone kom en laat heb afkoelen in de koelkast.
Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven stuk bakpapier uit tot een dikte van 4-5 mm. Steek er vervolgens met een taartring van 22 cm een deegcirkel uit en leeg de ring zitten. Zet de ring met deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de taartbodem 20 tot 25 minuten op 180 graden. Laat hem daarna afkoelen. Omdat het deeg nogal plat leeg en niet echt een randje had, heb ik er een extra randje van deeg rond gemaakt.
Breng met een kwast een dun laagje gesmolten witte chocolade op de taartbodem aan. Spreid met een lepel de rabarbercompote over de chocolade uit. Leg de appels er met de gekaramelliseerde kant naar boven op en verdeel ten slotte de mandarijnpartjes erover. Laat de abrikozengelei smelten en strijk een dun laagje op de taart.

Smakelijk!

xxx

Volg me op Bloglovin'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten