Pagina's

zondag 30 november 2014

Les 2: Zanddeeg

Deze les gaat over zanddeeg en ik maak er sinaasappeltaart mee. Ik moet eerlijk zeggen dat het niet helemaal zoals gepland ging... Het was een best moeilijk recept, maar ik heb mijn best gedaan!

Je hebt nodig voor het deeg:
- 250g bloem
- 140g boter
- 100g fijne kristalsuiker
- 1 eidooier

Voor de sinaasappelcrème:
- 2,3 dl sinaasappelsap
- geraspte schil vna 2 onbespoten sinaasappels
- 75g fijne kristalsuiker
- 3 eieren
- 2 eidooiers
- 25g maizena
- 185g boter
- lichte basterdsuiker

Het deeg maak je door de bloem te zeven boven een kom. Hier doe je de kristalsuiker en boter bij. Dit meng je goed tot dat het deeg geel en egaal is. Voeg de eidooier toe en ga door met kneden. 
Laat het deeg 2 uur rusten in de koelkast...

Hier ging het dus al fout bij mij. Ik had geen zin om 2 uur te wachten en heb dus het deeg in de vriezer gelegd. Toen ik het na een half uurtje wou uitrollen was het kei hard. Great! Dus heb het weer wat moeten laten opwarmen.

De sinaasappelcrème was ook nog een heel gedoe! Je moet het sinaasappelsap en het raspsel opwarmen op een middelhoog vuur. Ondertussen doe je de suiker, eieren, eidooiers en maizena in een kom en klop je alles met een garde door elkaar. Als het sinaasappelsap kookt, doe je dit langzaam bij het eimengsel. Blijf goed roeren. Als alles door elkaar gemengd is, doe je het terug in een pannetje en verwarm je het langzaam tot het begint te binden. Laat het heel even koken en haal het dan van het vuur. Nu roer je de koude boter erdoor. 

Ik dacht dat mijn crème dik genoeg was, maar achteraf bleek dat hij nog erg lopend was. Ik heb hem dus opnieuw moeten opwarmen en wat maizena moeten toevoegen tot ik de gewenste dikte had.

Dit zet je dan in de koelkast en laat je afkoelen.

Het deeg rol je uit en leg je in een beboterde bakvorm. Dit bak je 15 - 20 minuutjes op 180 graden. Je kan de vorm het beste onder in je oven zetten. 

Als die klaar is, laat je hem afkoelen en schenk je de crème in de vorm. Hierop kan je nog wat suiker doen en dit karameliseren met een brander.

Wat er bij mijn nog fout ging: ik was vergeten de bakvorm in te vetten, dus kreeg de taart er niet meer uit. Ook was mijn deeg niet helemaal goed gaar, dus het kan zijn dat hij nog 5 minuten langer in de oven mag.

Al bij al was de taart wel super lekker. Ik ga hem ooit nog wel eens opnieuw maken en dan lukt hij waarschijnlijk wel!



Smakelijk!

xxx

Geen opmerkingen:

Een reactie posten