Pagina's

zondag 8 maart 2015

Les 8: Pate sucrée


Je hebt nodig voor het deeg:
- 120g zachte boter
- 80g poedersuiker
- een vanillestokje of een zakje vanillesuiker
- 25g amandelpoeder
- snuifje zout
- 1 ei
- 200g bloem

Voor de citroen creme:
- 1,2dl citroensap
- 120g fijne kristalsuiker
- 3 eieren
- 2 citroenen
- 175g boter

Ik heb het recept wat vereenvoudigt. Het is normaal ook nog met geconfijte citroen en jam erover, maar dat vond ik te veel werk!
Doe de zachte boter in een kom en zeef de poedersuiker erboven. Splijt het vanillestokje en schraap het merg eruit (of zoals bij mij: giet het zakje vanillesuiker leeg). Voeg de vanille, het amandelpoeder en het zout toe aan de boter. Meng alles met een spatel tot een egaal mengsel en voeg dan het ei toe. Meng dit door elkaar en zeef de bloem erboven. Zorg dat het een glad deeg wordt, zonder al te veel te kneden. Laat het 2 uur rusten in de koelkast.
Voor de citroen creme doe je het citroensap, de suiker, de eieren en citroenschil in een steelpannetje. Dit warm je op terwijl je met een garde blijft roeren. Als het even heeft gekookt, giet je dit mengsel door een zeef, op de boter.
Heel raar, maar dit moet je mixen met een staafmixer. Het resultaat is echt verbluffend! Je krijgt een super gladde, zachte creme. Deze laat je ook opstijven.
Rol het deeg uit en zet het 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Als hij mooi goud bruin is, haal je hem eruit en laat je hem afkoelen.
Eenmaal afgekoeld mag de citroen creme erin/erop en dan is hij klaar om opgegeten te worden!

Smakelijk!

xxx

Geen opmerkingen:

Een reactie posten